Megváltoztak a sófogyasztással kapcsolatos ajánlások

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss javaslatot fogalmazott meg a sófogyasztás kapcsán, mely szerint az emberek átlagos nátriumbevitelének csökkentése érdekében háztartási só helyett alacsony nátriumtartalmú alternatívákat kellene használniuk. A 2025 januárjában kihirdetett új iránymutatások szerint évente körülbelül 1,9 millió haláleset köthető a magas nátriumbevitelhez. A WHO szerint a globális napi átlagos nátriumbevitel 2019-ben 4,3 gramm volt, ami több mint kétszerese a javasolt 2 grammnak.

A nátrium létfontosságú ásványi anyag, azonban túlzott fogyasztása szív- és érrendszeri megbetegedéseket válthat ki. A túl sok nátrium felduzzadhatja a vérben lévő vizet, megterhelheti a veséket és extra munkát ad a szívnek, ami idővel az erek károsodásához vezethet. Ezen kívül összefüggést találtak a magas nátriumbevitel, a krónikus vesebetegség, csontritkulás és bizonyos fajta gyomorrákok között is.

A WHO ajánlása szerint a káliummal dúsított só használata lehet az egyik megoldás, mivel ezáltal csökkenthető a nátriumbevitel, miközben a szükséges kálium mennyisége is biztosított. Azonban, minden esetben óvatosnak kell lenni a kálium fogyasztásával, különösen a veseproblémákkal küzdő személyek számára, mivel számukra a hiperkalémia kockázata fennáll.

Ez az első alkalom, hogy a WHO globális irányelveket állapított meg a sópótlók használatával kapcsolatban, és az alábbi lépéseket javasolja a túlzott sófogyasztás csökkentése érdekében: kerülje a feldolgozott élelmiszereket, távolítsa el a sótartót az asztalról, használjon kevesebb sót a főzés során és válasszon alacsony nátriumtartalmú termékeket.

Forrás: https://24.hu/tudomany/2025/02/13/who-egeszsegugyi-vilagszervezet-so-fogyasztas-betegseg/
Dátum: 2025-02-13