Mexikói Csípősséggel Fűszerezett Crème Brûlée: Újragondolt Desszertklasszikus
A crème brûlée, azaz égetett krém, egy hagyományos francia desszert, amelynek alapja egy lágy, vaníliás krém, melyet kemény karamellréteg koronáz meg. Az édesség, amely eredetileg „burnt cream” vagyis égetett krém néven futott Angliában, Franciaországban 1691-ben vált ismertté, amikor is először szerepelt Massialot’s „Cuisinier royal et bourgeois” című szakácskönyvében. Az édesség azonban nem csak Európában képes újragondolódni, hiszen a mexikói konyha is képes volt sajátos fordulatot adni neki.
A mexikói változatban a crème brûlée hagyományos receptjét egészen újszerű alapanyagokkal bolondítják meg: az ancho chili, a mexikói csokoládé és a fahéj hozzáadásával. Az ancho chili, mely Puebla közép-mexikói régiójából származik, enyhén édes, gazdag ízprofilja tökéletesen harmonizál a desszert krémes textúrájával. Nem csupán ízvilágában, hanem vitaminokban is gazdag; C-vitamin tartalma kiemelkedő.
Az alábbi recept bemutatja, hogyan készíthető el ez az egyedi, mexikói csavarral ellátott édesség otthon:
Hozzávalók:
– 720 ml tejszín
– 1 rúd fahéj
– 1 szárított, magozott, apróra vágott ancho chili
– 100 g cukor
– 150 g keserű csokoládé (70% kakaótartalommal)
– 6 nagy tojássárgája
– 1/2 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
1. Egy közepes méretű lábasban melegítsük a tejszínt a fahéj rúddal és az ancho chilivel. Amikor elkezdenek buborékok képződni a lábas szélén, vegyük le a tűzről.
2. Adjuk hozzá a csokoládét, keverjük simára.
3. Szűrjük le a krémet, és távolítsuk el a fahéjat és a chilit.
4. A sütőt előmelegítjük 135 Celsius-fokra.
5. Egy közepes tálban verjük fel a tojássárgájákat világos színűvé, majd adjuk hozzá a cukrot. Óvatosan keverjük hozzá a krémet.
6. Töltsük a masszát 8 crème brûlée tálkába, helyezzük őket egy nagyobb sütőtálcára, és öntsünk a tálca aljára forró vizet.
7. Süssük 30-40 percig.
8. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára.
Tálalás előtt szórjunk a desszerthez egy kevés fahéjas cukrot, és karamellizáljuk felületét egy konyhai égetővel. Fahéjas tejszínhabbal kiegészítve kínáljuk.
Ez a pikáns mexikói twist nem csak hogy újszerűvé teszi a klasszikus francia desszertet, hanem egyben élvezetes kulináris kalandot is nyújt az ízek és a textúrák szerelmeseinek.
Forrás: https://mexiconewsdaily.com/food/mexican-creme-brulee-from-burnt-cream-to-heat/
Dátum: 2025-02-24