Mexikó Ízei: A Paradicsom Története

Képzeljünk el egy pizzát paradicsomszósz nélkül, egy spaghetti bolognese-t pomodoro szósz nélkül vagy még rosszabb – egy adag sültkrumplit ketchup nélkül. A mexikói konyha egyik alapvető összetevője, a paradicsom, amely gyümölcsként (bár ezt sokan vitatják) lényegesen megváltoztatta az ízesítés módjait világszerte.

A paradicsom közép- és dél-amerikai őshonos gyümölcs, különösen Mexikóban és Peruban volt népszerű, ahol már évezredek óta fogyasztják. Régészeti leletek szerint a közép-mexikói pueblai régió őslakos közösségei már i. e. 500 körül háziasították a jitomate (piros paradicsom) fajtáját.

Az ősi Mexica civilizációban a paradicsom alapvető élelmiszer volt, amelyet chili és kukoricával együtt használtak fel, mole fajtákat alkotva. A korabeli krónikák említik, hogy a piacokon számos fajtája kapható volt: kis sárgáktól a cseresznyéhez hasonlókig, illetve nagyobb, hosszú vagy kerek, sötétvörös változatokig.

A hódítás után Hernán Cortés és emberei számos mexikói hozzávalót, így a paradicsomot is Európába hozták. Habár kezdetben mérgezőnek hitték, az 1861-es éhínség alkalmával Olaszország déli részein kezdték el étkezési célokra használni.

Az amerikai kontinensen a paradicsom Thomas Jefferson jóvoltából terjedt el, aki Virginiában, Monticello-ban termesztette.

Ma Mexikó az egyik vezető paradicsomexportőr, főbb piacai az Egyesült Államok, Kanada és Japán. Mexikó kormánya olyan endemikus fajták megőrzésén dolgozik, mint az oaxacai kreol jitomate, a tomatillo, vagy a yucatáni sárga paradicsom.

A paradicsom gazdag antioxidánsokban, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget, javítják az emésztést és az általános szem egészségét. Következő alkalommal, mikor taco-t fogyasztunk, ne felejtsük el hozzáadni a zöld, piros vagy molcajete salsa-t, hogy támogassuk egészségünket.

Mexikói konyha titkos ízesítője nélkülözhetetlen – lehet, hogy a ketchup korai megkoronázása kicsit elhamarkodott volt.

Ha paradicsomról van szó, sokkal több fajtával találkozhatunk, mint gondolnánk. A piacon vagy a szupermarketben érdemes érdeklődni a különböző típusok felől.

Forrás URL: https://mexiconewsdaily.com/food/taste-of-mexico-tomato/
Dátum: 2023-12-07