A chia mag reneszánsza: Egészség közép-Amerikából
A chia növény Közép-Amerika hegyvidékein őshonos, és már évezredek óta ismert és használt az ott élő népek körében, elsősorban Mexikó déli részén és Guatemala északi területein. Hazánkban is egyre népszerűbb ez a kis mag, ami nem csupán táplálkozási értéke miatt vált ismertté, hanem sokoldalúsága miatt is.
A chia magok jelentősége már az előkolumbiai korban is kiemelkedő volt. A növényi maradványok és az írott források azt sugallják, hogy ezek a magok a helyi táplálkozás sarokkövei közé tartoztak, fontosságukat pedig az is mutatja, hogy Tenochtitlánban, az egykori Mexikóvárosban, évente 5-15 ezer tonna chia magot adtak át adóként a legyőzött népektől. Az élelmiszeren túl pénznemként is funkcionáltak, illetve főzésre és különféle italok, mint a cinapinolli elkészítésére használták őket.
A koloniális időszakban a chia termesztése visszaesett, mivel a spanyol konkvisztádorok próbálták kiszorítani őshonos kultúrájukat, de a távoli közösségekben folytatódott a chia termesztése, így napjainkban is fennmaradt. Ma Mexikó mellett az Egyesült Államok a legnagyobb fogyasztója a chia magoknak, köszönhetően annak, hogy a kilencvenes évektől kezdődően egészségügyi élelmiszerként kezdték el népszerűsíteni.
A chia magok tápértékét tekintve rendkívül gazdagok; 100 grammonként 21 gram fehérjét, 24 gram telítetlen zsírsavat, 34 gram rostot tartalmaznak, emellett gazdagok kalciumban és magnéziumban is. Ezek a tulajdonságok teszik szuperélelmiszerré, amely különösen hasznos lehet sportolók és aktív életmódot folytató személyek számára.
A chia fogyasztása során azonban érdemes óvatosságra inteni, mivel a magok képesek a tízszeresére megduzzadni, ha folyadékba kerülnek. Ezért ajánlott áztatni őket, mielőtt bármilyen ételben felhasználnánk. Az egészségügyi előnyök mellett mindig figyelembe kell venni az egyéni toleranciát is, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges emésztési problémák.
Az érdeklődés a chia magok iránt az egészségtudatos táplálkozás hívei körében egyre nő, és nem véletlenül: ezek a kis magok valóban képesek támogatni a szív- és érrendszeri egészséget, az emésztést és az általános jólétet, miközben hozzájárulnak a hosszú távú energiaellátáshoz is.
Forrás: https://mexiconewsdaily.com/food/taste-of-mexico-mexican-chia-seeds/
Dátum: 2025-03-22